Zásah ve Hřensku otevírá nevyřešenou otázku

Velice si vážíme obětavosti a nasazení nejen našich členů z HZS, ale všech příslušníků, při zdolávání požárů v lesích Národního parku České švýcarsko. Na základě naší nabídky a po dohodě s krizovým štábem, místopředseda odborové organizace Ondřej Svoboda dopravil do skladů v Jetřichovicích cca 400 kg docházejících potravin. Naše nabídka pomoci samozřejme trvá i nadále a bude trvat tak dlouho, jak bude potřeba.

Současné události nicméně otevírají také otázku, jak bude o vyčerpané příslušníky postaráno, až zásah skončí. Dlouhodobě upozorňujeme na to, že rekreační a lázeňské kapacity jsou obsazeny válečnými uprchlíky a doposud nebyla představena žádná strategie, která by situaci měla vyřešit. Každý příslušník má právo na lázeňský pobyt za účelem regenrace, neboť právě zásahy, jakého se účastní nyní, se na jejich zdraví a fyzické kondici vážně podepisují. Má-li zůstat příslušník schopen zásahu i ve vyšším věku a neodcházet ze služby rovnou do invalidního důchodu, musí mu být poskytnuta dostatečná rekondiční a regerační péče. Apelujeme tímto na vedení ministerstva vnitra, potažmo celou vládu, aby urychleně přijalo opatření, která umožní příslušníkům opět lázeňskou péči hasiči bez omezení využívat.